RMA – reflektion, "the third step to heaven"…

Posted on February 16 2010 in RMA

Jag klagade på coachning, eller avsaknande av den senast, AIK vs Umeå, och då nämnde jag ingenting om taktiken. Jag gör det nu då. Umeå spelade med en 2-2-1 uppställning. Jag tycker de spelade med för högt försvarsläge och för dålig täckning på AIK:s diagonalpassningar. Men nu får jag sluta hacka på Norrlänningarna. Samtidigt har dom gjort det enormt bra som rest sig från en katastrofsäsong. De har stora chanser att klara sig kvar och gör dom det så är det riktigt bra!

LedarnaDessutom vad är jag själv för tränare?

Kolla på den här artikel efter vår seger mot Jönköping i lördags…

ville ju inte ens spela innebandy…”

 

 

Henrik Lindberg, tränare i Jönköping:
– Inför matchen pratade vi om att vi skulle ta kommandot, men när de inte ville spela var det svårt att hålla initiativet, säger Henrik Lindberg, som konstaterar att gästerna fick matchen dit de ville.

Antar att Nicklas Jihde hade rätt när han en gång påstod att tränare som jag förstör innebandyn …

Men vi fick TRE poäng,  och då får jag mat imorgon också…

Lättare att sitta i bussen hem efter att inte ha spelat innebandy och ha tre poäng, än att ha bjudit på glamour och fått stryk med 3-12 …

med_1265206954-illusions_19

Vad ser du ovan…

Rätt Mental Attityd – RMA

1. Livsuppgift (dharma). Lär dig sätta upp mål i livet.
2. Agera, ”just do it”.
3. Reflektera.
4. …..
5. …..

REFLEKTION

”N0 brain no pain. Kärt barn har många namn. Att sätta upp mål, och dessutom utmanande  sådana i steg 1 är underbart. Att ta första steget/ agera som i steg 2 är ett måste.  Men som i allt annat här i livet så går det inte bara som på ett rep. Om vi inte efteråt stannar upp och reflekterar. Hur ska vi då kunna gå vidare?

Hände – Kände – Lärde
Vad hände, varför kände jag så, vad kan jag ta för lärdom?

Det första som många gånger går fel är att vi lastar allt på oss själva och ser oss som misslyckade personer, alltså dåligt självförtroende och/eller bristande självkänsla. Eller det motsatta, att det är svårt att vara ödmjuk om man är felfri. Båda sakerna är förödande.

Ett annat problem kan vara att vi tror oss göra allt rätt för att resultatet är bra, ”vi ser inte skogen för träden skymmer”. Allt är rosenrött i ett förhållande, tror man, eller vi vann ju matchen och då är allt bra, eller vi hade riktigt flyt med vår produkt på jobbet, men vi hade inte förberett oss. Eller att vi bara letar fel för att resultatet är negativt. Ibland kan man faktiskt göra det mesta rätt men resultatet blir fel, både i jobbet, i en relation eller på idrottsplan. Vi kanske hade lite felstuds eller motparten gjorde något annorlunda och riktigt bra.

Vad krävs för att man ska få ett gott omdöme?

Erfarenhet, eller hur? För hur ska man annars intuitivt göra rätt val. Vad krävs för att man ska få erfarenheter? Just det, kanske  dålig omdöme…

Gott omdöme = Erfarenheter = Dåligt omdöme

Den som misslyckas har inte misslyckas så länge hon har har modet att försöka igen efter att ha reflekterat, och tagit lärdom!

När du var liten så kunde du väl inte cykla första gången? Men slutade du att cykla för att du misslyckades? Troligtvis inte, du försökte igen, och igen, och igen. Du tänkte att jag gjorde nog lite fel, men om jag gör så här så kanske jag lyckas. Efter många försök så cyklade du, utan att ens tänka hur du skulle göra för att lyckas…

ATT9295331

Omedveten inkompetens:
Få har talangen och förmågan att lyckas direkt. Men om man inte är medveten om sin bristande kompetens, eller ger upp, så stannar du här. Ibland kanske lättast så, ”no brain no pain”. För att bli medveten om det kan kosta smärta, framförallt i en privat relation eller i andra sammanhang när det skett ett misslyckande…

Medveten inkompetens:
Att bli medveten om sin bristande kompetens skapar möjligheter att ta lärdom. Att bli medveten om det innebär inte att du behöver gå ut till världen och tala om det. Men erkänner du inte det för dig själv, då är du hopplöst förlorad i längden. Säg att du har alkoholproblem eller du har ett aggressivt sätt i en relation, eller ett flyktbeteende. Om du förnekar detta, ofta p.g.a. rädsla, så kommer du att fortsätta ditt beteende och projicerar över orsakerna till en motpart, eller ett motståndarlag…

Medveten kompetens:
I början måste du tänka och reflektera och det kanske blir fel ändå, men du tränar på att bete dig på ett sätt som du vill göra, som du lärt dig. I början kan det kosta tid, för det flyter inte på som det brukar göra, som när man gör saker rent intuitivt, alltså magkänslan. Tänk dig att träna in en ny taktik i ett lag, eller ett nytt arbetssätt i ett företag, eller ett annat sätt mot din käraste. Du kanske blir konstlad och fel till en början. Men om du övar, och övar, och ger det tid, så brukar det löna sig i längden…

Omedveten kompetens:
När du ändrat ditt beteende och tränat tusen gånger på ett nytt bättre beteende så till slut så sitter rutinerna där. Det bara rullar på utan att du behöver tänka på det, allt känns naturligt…

Jag själv har gjort miljoner misstag i mitt liv, på alla plan. På jobbet, i privatlivet, i relationer, på idrottsplan, och jag lovar er, att jag  många gånger själv suttit hemma och konstaterat att det där har inte blivit så bra Rune. Jag har försökt ta lärdom,. Jag har försökt acceptera att jag inte är fulländad som människa och försökt skapa ett annat förhållningssätt, och sedan gått vidare. Men utåt sett har det ofta varit rak rygg och V- tecken.

Tänk på att dåliga vanor inte tas bort i en handvändning. Dåliga vanor tas inte bort för att man inte får. Nej, dåliga vanor tas bort genom att man skapar nya BRA vanor, och gör det regelbundet. Då behöver du inte tänka negativt. Ta t.ex. mat om man vill gå ner i vikt. Tänker du att du inte får äta en pizza varje gång du blir hungrid och om du vill gå ner i vikt. Då kommer pizzan att hänga framför dig hela dagen. Du skapar bra vanor, genom att äta rätt, att träna rätt, att sova etc. Samma sak är det med jobbet. var disciplinerad och skapa bra vanor på jobbet. Bestäm hur du ska jobba genom att sätta upp mål och var disciplinerad.

Minska på dåliga saker. Gå BARA in på ”capellos bekännelser” av alla bloggar på jobbet, och skapa dig tid. Gå ut och rör dig hemma istället för en halvtimmes soffliggande, gör något magiskt med din flickvän, eller ge lite tid till ditt barn, och gör det regelbundet!

763_photo_fiche_lincoln_abraham

Alla stora män och kvinnor i historien har ägnat sig åt reflektion, eller t.o.m. kontemplation. Alla tror att dessa alltid har varit så extremt lyckade redan från början. Men inom sig själv har de alltid reflekterat. Men man behöver inte visa det utåt om man inte vill.

Läs böcker av t.ex Abraham Lincolm, ”Tänk rätt bli framgångsrik” av Napoleon Hill, ”Vägen till visdom” av Stefan Einhorn (bloggens pris i tävlingen). Att reflektera och dessutom lära sig av andra som är ödmjuka, har kunskaper och har lyckats, är ett otroligt stort steg för att hitta vägen till lycka oavsett var den är…

Den kloke söker visdomen, den dumme har funnit den…”

Det finns tre sidor av dig:
– Den som du ser…
– Den som andra ser…
– Och den riktiga

Genom att reflektera kan du skapa en högre nivå av självinsikt, och bli ödmjuk inför allt magiskt som finns rakt framför dig. Som bara väntar på att bli upplockad…

Det gäller att ha MOD …

… nu ska capello ägna sig åt kontemplation

godnatt sverige, var ni än är…

ciao…


9 comments

9 thoughts on “RMA – reflektion, "the third step to heaven"…

 1. Jag tror på RMA, det verkar grymt!!!!!!
  Speciellt att det är du själv som avgör dina tankar.
  ciao, och bra blogg.

 2. Jag tror på RMA, det verkar grymt!!!!!!
  Speciellt att det är du själv som avgör dina tankar.
  ciao, och bra blogg.

 3. ”- Inför matchen pratade vi om att vi skulle ta kommandot, men när de inte ville spela var det svårt att hålla initiativet, säger Henrik Lindberg”

  Med all respekt för alla inblandade, om detta är ett riktigt citat så borde det väl vara lättare att ta initiativet/kommandot/whatever om det andra laget ”inte vill spela” (backar hem antar jag..?). En helt annan sak hur man utnyttjar detta initiativ. Har ej sett matchen skall tilläggas.

 4. ”- Inför matchen pratade vi om att vi skulle ta kommandot, men när de inte ville spela var det svårt att hålla initiativet, säger Henrik Lindberg”

  Med all respekt för alla inblandade, om detta är ett riktigt citat så borde det väl vara lättare att ta initiativet/kommandot/whatever om det andra laget ”inte vill spela” (backar hem antar jag..?). En helt annan sak hur man utnyttjar detta initiativ. Har ej sett matchen skall tilläggas.

 5. Hej Micke, jag tog citatet från tidningen.
  klokt, det ligger mycket i det du säger…….

  ljus/ rune

 6. Hej Micke, jag tog citatet från tidningen.
  klokt, det ligger mycket i det du säger…….

  ljus/ rune

Comments are closed.