VM – sammanfattning, och nu kommer vardagen…

Posted on December 13 2009 in Allmänt

Hemma igen. Kom hem kl. 02.00 natten till söndag från VM och Västerås. Jag ”skippade” all party och efterfest. Blev faktiskt riktigt imponerad av mig själv, eller är det ett ålderstecken… 

Eftersom jag gjort jobb för Innebandymagazinet den här helgen och då bloggat om VM, får ni en avslutande blogg om VM. Jag hade som prioriterad uppgift att analysera och betygsätta det svenska laget  under VM. Jag var på plats och såg både semifinalen mot Finland och självklart finalen mot Schweiz. Dessutom såg jag matchen mot Tjeckien, så jag känner att jag har fått en ganska bra bild av laget och deras prestationer. Under ett VM avgörs allt i semifinalen och finalen, även spelarnas prestationer. Matcher i gruppspelet mot bl.a. USA och Lettland är bara transportsträckor, som dock är viktiga i sitt sammanhang. 

Jag vill först verkligen ge ett stort beröm till hela truppen inklusive ALLA runt omkring. Det märks att förberedelserna varit riktigt bra. Ingenting har lämnats åt slumpen, se min blogg.

Det bästa Waara och Olofsson har gjort,  är att de har tagit daminnebandyn till en mycket högre nivå. Waara har kört sin linje hela tiden och det syns på spelarna. Deras fysiska nivå är generellt  på en helt annan nivå än tidigare.  Självklart ska många föreningar, framförallt IKSU, och tränare ha mycket cred, men det är viktigt att Waara satt en nivå vad som krävs för att spela i landslaget.

Många säger att Sverige är toltalt överlägsna. Men de var överlägsna, inte bara för att deras råmaterial är bäst, utan för att de var mest professionella i deras förberedelser. Mycket bra jobbat av alla kring landslaget. Spelarna uppträder väldigt professionellt och levererar på ett mycket bra sätt, och då får vi heller inte glömma bort dem som inte fick så mycket speltid. De är viktiga för hela lagets prestation. 

Om ni ser på mina betyg från finalmatchen så förstår ni att jag tycker HELA laget gör en bra match. Men jag tänkte nu mer subjektivt analysera de olika femmorna och även lite individuellt. Jag tycker, om man ska vara lite petig, att det bara är Sveriges första femma som lyckas hitta en så nära 100 % nivå man kan komma i sammansättning och prestation.

Målvakt:

Hanna Pettersson, mycket bra. Att hon inte blev vald till turneringens bästa målvakt är tjänstefel. Hon har gjort ett riktigt bra VM och varit avgörande när det behövdes mot Finland. Hon överglänste klart  målvakterna i Finland och Schweiz. 

1: femman: Spelade 2-1 i finalen och skapade dessutom Sveriges straff.

Lisah Samuelsson, Anna Rehnström, Anna Wijk, Emelie Lindström och Hermine Dahlerus. 

Sveriges klart bästa femma. De hade en otroligt bra balans i femman och har två riktigt bra forward i Emelie och Hermine. Men det är lätt att glömma bort Anna Wijk som gör ett riktigt bra jobb i femman. Min personliga favorit Lisah Samuelsson tycker jag var VM:s bästa back. Anna Rehström kompletterar femman perfekt.

2: femman: Spelade 2-1 i finalen

Emelie Wibron, Malin Eriksson, Josefina Eiremo, Susanna Tuominen och Malin Dalbjer

Den här femman var de som hade mest problem, framförallt om man ser till defensiven. Kändes som att de inte fick rätt balans i femman. De presterar givetvis bra, men det känns som att det finns mer att plocka ut av dem, framförallt av Malin och Susanna. De är två mycket duktiga spelare men de springer på samma sätt och på samma bollar. De är båda två utpräglade högerforwad som borde ha spelat i varsin femma. Jag tycker Josefina gör ett jättejobb som center, men hon får slita tungt.

3: femman. Spelade 1-0 i finalen. Widar satte dessutom Sveriges straff.

Isabella Kratz, Elin Reinestrand, Karolina Widar, Sara Kristoffersson och Victoria Wikström.

 De spelar bra och är defensivt starka. De presterar och skapar mycket men borde få mer utdelning i målprotokollet, framförallt Sara och Viktoria, på deras spelövertag. De gjorde det individuellt bra men fick inte till det där sista som enhet. Men de kändes väldigt stabila.

 Coacher:

Jan-Erik, Martin och Gunnar. 

Roligt att de vågar spela ett spel med hög press som gör att Sverige styr matcherna och dessutom ”maler” sönder motståndarna. De har en kontinuitet i deras lagbygge som är bra.  Jag var lite orolig för deras defensiv efter matchen mot Finland, se blogg. Men jag tycker Sverige gör en taktiskt bättre match i finalen. De kändes mycket tryggare defensivt och var bra offensivt. Jag tycker coacherna gör det bra, när det är ca 10 minuter kvar av finalen, och de väljer att gå ner på två femmor. Många skulle kanske tycka det är onödigt när alla levererar men jag tycker det rent  taktiskt var helt rätt, och de toppar också med rätt spelare.  

Jag ställer mig dock frågan, utan att själv ha kunskapen. Finns det inga inga fler bra rigtfattade spelare i Sverige, framförallt vänster forwards? Den spetskompetensen saknade jag. Jag tycker också att de borde ha särat på Susanna T och Malin D. Kanske gjort ett byte med 3.e femman och t.ex. spelat Malin med Sara. Det kunde inneburit positionsbyte på Victoria W eller en ny spelare på en vänsterkant. Jag tror ändå att en förändring, även om de satt in en annan forwards, hade behövts för att de skulle få till den lilla extra spetskompetensen.

                                                                                                                   

Övrigt: 

Sveriges borde även ha fått med Hanna Pettersson i ”All star team”. Alla svenska spelare som blev uttagna i ”All star team” förtjänar verkligen det. Sara  har magiska ”handleder” och Emelie L levererade hela turneringen. Hermine Dahlerus blev av experterna (vi på Innebandymagazinet) vald till MVP. Det priset är viktigare och mer prestigefullt, även om jag är partisk i den här frågan. Många unga tjejer borde titta på Hermine och ta efter vad gäller hennes spel, inställning och attityd. Se och lär er av ett bra föredöme för Svensk daminnebandy.                 

Lisah Samuelsson, har en härlig attityd och har allt det en modern back ska ha, snabbhet, spelförståelse, attityd – kroppsspråk, möjligtvis saknas lite av skyttet. Lagkapten Karolina Widar drar alltid ett stort lass med sin professionella inställning. Men som sagt, hela truppen ska ha stort beröm.  

Dessutom bra organisation kring VM, och mycket trevlig stämning. ”Over and out”!

ciao, capello


7 comments

7 thoughts on “VM – sammanfattning, och nu kommer vardagen…

  1. Hej!
    Vill tacka och berömmar dig och er för bra bevakning under VM. Roligt att läsa dina inlägg, Dom är bra och väldigt kunniga!
    kram C

  2. Hej!
    Vill tacka och berömmar dig och er för bra bevakning under VM. Roligt att läsa dina inlägg, Dom är bra och väldigt kunniga!
    kram C

Comments are closed.