Förälskad 10-80-10 och MOD att vara levande…

Posted on December 20 2014 in Allmänt, RMA

Lulep bild på Rune

Mellan Piteå och skellefteå idag. Från högsommar i Italien till våren och snön i Norrbotten/Västerbotten…

Tisdag – onsdag och som vanligt RMA – Rätt Mental Attityd
Fick ett mail där frågan var:
Kan vara förälskad och ändå leva 10-80-10?
– Är det skrämmande med en människa som är ”levande”?

Tvår intressanta frågeställningar som jag ska försöka utveckla…

150px-Emblem-favorites_svg

Kan man vara förälskad och ändå leva 10-80-10:
Ofta om man är förälskad så lever man extremt i nuet vad gäller mycket. Fysiskt så utsöndrar kroppen ämnen som gör att du blir lyckligare och gladare. Det kan närmast ses som naturlig doping. Vågar du bejaka den så lever du extremt mycket i nuet 10-80-10 eller All-In, se tidigare blogg RMA, och livet är magiskt.

Samtidigt som du kan vara extremt lycklig och bara här och nu, kan det förvandlas till extrem oro när man inte är tillsammans. Oro för att den andra kanske ”hittar på något”, när ni inte är tillsammans. Det handlar om en rädsla och om kontroll. Rädslan som kan bygga på gammal negativ erfarenhet, 80-10-10, eller en rädsla för att det inte kommer att hålla 10-10-80. Kontrollen handlar  om att man inte kan styra saker som man vill. Är man i grunden otrygg är kontrollbehovet extremt stor.

Dessa känslor med enorm lycka, en oro och en rädsla, skapar en enorm energi som kan vara världens mest underbara känsla, som snabbt kan förvandlas till en nästan depressions liknande känsla, himmel-helvete. Många klarar inte av detta, och ser därför till att inte utsätta sig för detta.

broken_heart_by_starry_eyedkid_thumbnail

Alltså kan det bli så att man straffar sig själv. Kanske, om och när man blir kär, genom projiceringar, genom att försöka hitta fel hos motparten, och därför blir ”lämnad”, eller gör slut. Eller tillåter sig inte att bli kär för att inte utsätta sig för smärtan. Många gånger sker det här givetvis omedvetet. Så utan att man är medveten om det så förstör man magi som man kunde få. Egentligen handlar det om avsaknad av mod. Modet att våga utveckla sig själv, och i slutändan egentligen bara om egenkärlek, egoism, en social mask som egentligen inte är du. Det är det här jag menar att man blir ett ”offer”.

Många gör så här för då kan man tryggt gå vidare i livet och fortsätta tycka synd om sig själv, fortsätta vara ett ”offer”. Vad man gör då är att man absolut inte lever 10-80-10, snarare 45-10-45. Fast i sina bojor med en rädsla för vad som kommer inträffa, missar man nuet och allt magiskt. Man väljer att leva ensam och satsar allt på annat, som arbetet. Eller så träffar man någon som inte ifrågasätter. Men då blir man bara utnyttjad och egentligen så bejakar man inte kärleken, utan fegheten och en falsk trygghet. Och man blir aldrig på ett äkta sätt lycklig. Snarare så kommer sjukdomar och stress och en avsaknad av inre harmoni och ett ständigt letande och ifrågasättande av meningen med livet.

Den som i realtioner blir utsatt för det här får ett otroligt tufft liv. För du blir anklagad, ifrågasatt och till slut så driver det totalt ner din egen energi om du inte tar tag i det. Eller så väljer du att bli en ”slav” eller en toffel, eller spelar med i ett dubblespel fylld av falskhet där till slut båda utnyttjar varandra. Men då handlar det INTE om kärlek, och sanningen, karmat, kommer förr eller senare ikapp. Var så säkra. Och man blir inte lycklig, utan en människa fast i en spiral av ofullkomlighet.

Jag brukar ibland säga att många hade aldrig blivit kära om de inte hört ordet kärlek. Jag älskade, men jag tänker INTE spela ett löjligt spel som inte är jag. Men då gäller det att ha mod, för priset kan bli högt. Men vad är valet? En del väljer att bli slavar, för de saknar mod. Jag valde att inte bli en slav. Men då är ”risken” att man lever själv

 

För att gå över till andra frågeställningen. Är det skrämmande med människor som är levande?

Generellt ja! Det är alltid lättare att flyta med strömmen som ovan, kortsiktigt. Du kan välja att var en ”duktig” flicka elller ”slav”. Duktighetssjukan, självkänslan slår oss som piskor i ansiktet i detta samhälle. Det är alltid lättare att vara konform, ”Döda fiskar flyter med strömmen”.

Jag skulle vilja stava det till mod

MOD

Davids kamp mot Goliat…

Att vara levande är för mig att våga bejaka sina känslor, ha mod inför sig själv och inför andra. Inte om att ifrågasätta andras tyckande och tänkande, utan att ta ansvar för sig själv och sina egna handlingar. Att vara reflekterande och att ha modet att våga stå upp för sina värderingar och ord. Många pratar och använder fina ord. Jag ser det överallt, på jobbet, i relationer, inom idrotten etc. Men det är bara fina ord som det inte finns någon föränkring överhuvudtaget.

Att vara levande är att ha modet att jobba med sig själv, våga stå för de värderingar man har och de ord som är så viktiga för en själv. Men det är få som har det. Jag väljer att leva så, men då är också risken att man blir en ensamvarg…

”Letar man efter en anledning att att känna sig sårad och olycklig och överflödig så kan man vara säker på att hitta en…”
Dorothy Parker

 

Ciao capello…


8 comments

8 thoughts on “Förälskad 10-80-10 och MOD att vara levande…

 1. Ett barndomsminne jag har var när en kille i klassen sa till en annan ”jag vet många som skulle vilja slå dig, jag till exempel”:-)
  Av någon anledning kom jag att tänka på det…fråga mig inte varför.
  Keep cool…du vet det är så med kärlek…den kommer när man minst anar det oavsett om man har koll eller inte:-)

 2. Ett barndomsminne jag har var när en kille i klassen sa till en annan ”jag vet många som skulle vilja slå dig, jag till exempel”:-)
  Av någon anledning kom jag att tänka på det…fråga mig inte varför.
  Keep cool…du vet det är så med kärlek…den kommer när man minst anar det oavsett om man har koll eller inte:-)

 3. Rätt man på rätt plats… 🙂 så sant det du skriver.. Tack för att du sätter ord på så självklara känslor ! Kram!

 4. Rätt man på rätt plats… 🙂 så sant det du skriver.. Tack för att du sätter ord på så självklara känslor ! Kram!

 5. hej anonym, omedvetet, någonstans sitter en upplevelse av en kränkning. Hur många ”får” inte uppleva det i barndomen, 🙁

  Tack Rebecka, för dina fina ord!
  kram/ rune

 6. hej anonym, omedvetet, någonstans sitter en upplevelse av en kränkning. Hur många ”får” inte uppleva det i barndomen, 🙁

  Tack Rebecka, för dina fina ord!
  kram/ rune

 7. Läser en gång till det var så väldans bra. Ha det gott i snön den fanns tydligen där. Kanske är det kontrasterna som gör livet?

 8. Läser en gång till det var så väldans bra. Ha det gott i snön den fanns tydligen där. Kanske är det kontrasterna som gör livet?

Comments are closed.